McKenzie Therapie MDT

De McKenzie Therapie werd in de jaren vijftig ontwikkeld door Robin McKenzie, een fysiotherapeut uit Nieuw Zeeland. Zijn behandeling bleek uitermate geschikt voor de Mechanische Diagnose en Therapie van a-specifieke lage rugklachten en wordt tegenwoordig ook wel MDT genoemd.

Lage Rugpijn

Voor 80% van de lage rugpijn is geen duidelijke oorzaak aan te geven. Dat noemt men a-specifieke lage rugklachten. Het zijn deze a-specifieke rugklachten waar het McKenzie Concept zich mee bezig houdt. Zowel voor diagnose als therapie gebruikt McKenzie geen pathologisch-anatomisch model maar een ander classificatie model, gebaseerd op de symptomatologie van de patiënt. Er wordt bepaald welke mechanische factoren van invloed zijn op het klachtenpatroon van de patiënt en daarna wordt vastgesteld welke oefeningen en adviezen voor het dagelijks leven van de patiënt gegeven kunnen worden. Het doel van deze benaderingswijze is de patiënt onafhankelijk van de therapeut te maken en de kans op recidieven aanzienlijk te verkleinen. De zelfwerkzaamheid van de patiënt staat hierbij centraal.

De McKenzie therapie is grotendeels “hands-off” voor de therapeut. Alleen als de patiënt het niet meer alleen kan zal de fysiotherapeut gerichte therapeutische technieken gebruiken.
Voor nadere kennismaking met de McKenzie methode: McKenzie Therapie.

Neem vrijblijvend contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan